top of page
sulution

De mangrove plant; hoe werkt dat nou?

Wanneer je aan zee en strand denkt, denk je waarschijnlijk aan witte zandstranden en helderblauw water. Suriname heeft dit niet. In Suriname is de zee bruin en zou je niet snel toeristen op het strand zien zonnen. De zee is bruin door de modder die wordt meegevoerd. Dit spoelt aan bij de kust en daardoor is er geen wit strand. Aan deze modderige kustlijn worden de mangroveplanten geplant.

De mangrove plant is een soort plant met stevige wortels die groeit in zoutwater. De planten worden aan de kust van Suriname geplaatst. De kleideeltjes die worden meegevoerd door de zee blijven hangen aan de wortels van mangrove. Hierdoor wordt de bodem steeds hoger. Zo groeit de grond mee met de stijging van de zeespiegel. Doordat de kleideeltjes zakken en blijven liggen tussen de mangrove, krijg je landaanwinst.

Kijk de video waar Sieuwnath Naipal uitleg geeft over de mangroveplant


Ten eerste zorgt de mangrove voor kustbescherming. De mangroves zijn een natuurlijke dijk die bescherming biedt tegen golven. De mangrove zorgt ook voor een grote biodiversiteit. Het creëert nieuwe woongebieden en veiligheid voor verschillende diersoorten. De wortels van de mangrove bieden bescherming voor vissen en insecten. Doordat de golven worden opgevangen door de wortels spoelen de dieren niet weg. Tijdens de winter verblijven verschillende trekvogels in de mangrovebomen. Ook slaan mangroven meer co2 op dan welk ander ecosysteem. Hierdoor helpen ze klimaatverandering tegen te gaan.

Foto: Mangroveplanten aan de kust van Suriname

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page